Wat is jou ikigai? M.a.w. het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven!

Sinds de lockdown worden we allemaal verplicht ons aan te passen en anders te leven. Opvallend is dat elke situatie anders is en de lockdown door iedereen anders wordt beleefd. Ik stel vast dat naast het werk buitenshuis het vertraagde leven thuis me wel goed doet in die zin dat vele sociale verplichting op รฉรฉn of andere manier tijdelijk wegvallen. Ik merk dat toch vele mensen moeite hebben met het vertraagde leven. Ik stelde bij mezelf de vraag waarom ik me zo veel minder gehaast voel als single mama ondanks ik toch dagelijks moet werken in het ziekenhuis en zorg voor mijn kind. Ik stel vast dat ik eigenlijk al 2 jaar vecht tegen het drukke hectische leven. En ik geef toe dat ik het laatste jaar mijn vrije weekenden en kinderloos was vaak niet meer invulde met afspraakjes en sociale contacten.

Mijn sociaal leven kwam op een lager pitje te staan. Ik was op zoek naar innerlijke rust. Anderhalf jaar geleden voelde ik me zowel fysiek als mentaal uitgeput. Ik koos ervoor om enkele weken thuis te blijven van mijn werk om uit te rusten en terug op te laden. In die periode besloot ik om me in te schrijven voor een cursus in het afstandonderwijs bij NHA nl. ‘kortverhalen schrijven’. Na het insturen van enkele schrijfopdrachten ontdekte ik dat ik best wel talent had. De bevestiging die ik kreeg van mijn docent en de voldoening die ik voelde bij neerschrijven van mijn fantasieรซn en verhalen gaf me enorm veel energie om met dit talent meer te doen.

Omdat ik altijd al gefascineerd was in mensen en in het bijzonder kinderen besloot ik op achttienjarige leeftijd orthopedagogie te gaan studeren aan de hogeschool in Gent. Drie jaar later studeerde ik af en ging ik werken als hulpverlener in de zorgsector. Maar nu bijna 18 jaar later voel ik dat ik naast het werken als hulpverlener ook een nieuwe uitdaging nodig heb om me verder te kunnen ontwikkelen. Zo ontdekte ik dat ik als beelddenker mij helemaal kan verliezen in het schrijven van verhalen. Het vele opzoekingswerk tijdens het schrijven van Isa en Jack en de verdwenen sterrobijn en het vervolg van het manuscript waar ik nu nog aan bezig ben bracht me in een zekere flow. Meer en meer bracht ik de weekenden alleen door wanneer mijn kind er niet was. Tijdens het schrijven geraakte ik steeds meer in een soort van flow , een zekere stroom die me meevoerde en zo verloor ik de tijd. De weekenden die ik alleen doorbracht vlogen voorbij.

Omdat ik al een tijdje meer en meer als een zekere ‘kluizenaar’ ging leven om zo die innerlijke rust te vinden in het schrijven kwam ik tot de vaststelling dat de lockdown me ergens ook rust gaf. De druk van sociale contacten valt weg.Nu moet ik wel toegeven dat ik belangrijke sociale contacten wel mis. Afstand nemen van mensen die mijn leven betekenis geven is niet altijd makkelijk .Maar het feit dat alles tijdelijk stil ligt geeft me ook eigenlijk rust en in tegenstelling met vele andere ervaar ik weinig eenzaamheid .Ik denk dat ik nog erg aan het zoeken ben wat het meest prioriteit heeft in mijn leven waardoor ik steeds een zekere druk voel die nu door de lockdown wegvalt op รฉรฉn of andere manier.

In de voorbije weken las ik het boek ikigai, het Japans geheim voor een lang en gelukkig leven. In Japan worden vele mensen ouder dan 100 jaar en dit zou allemaal te danken zijn aan de succesvolle formule van ikigai, wat betekent je levensdoel m.a.w. de reden waarom je s’morgens opstaat. Naast gezonde voeding,voldoende slaap,beweging en meditatie is dat ook een belangrijke factor in het oud worden. Tijdens het lezen van dit boek besefte ik dat mijn ikigai niet enkel het leven van een hulpverlener en moeder is, maar ook het realiseren van creatieve ideeรซn. Niet alleen door te schrijven van verhalen maar ook door me bezig te houden met schilderen, dansen,toneelstukken schrijven, grimeren,schminken en cosplay costumes maken. Mijn grootste droom is om mijn boek van de avonturen van Isa en Jack in de elfenwerekd ooit te kunnen verfilmen. Nog vele passies en dromen dus in dit leven waar ik nog lang na mijn pensioen met bezig kan zijn. Laten we hopen dat ik net als in Japan ook ouder dan 100 mag worden.

Advertentie

3 gedachten over “Wat is jou ikigai? M.a.w. het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven!

 1. Dat moeten velen leren het leven anders bekijken en gaan leven. Toch zijn er die het niet kunnen en niet begrijpen. Deze zullen nog harde lessen moeten gaan leren.
  Door het lezen heb je bepaalde inzichten gekregen en dat maakt dat je nu weet wat het leven kan inhouden.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

   1. Mooi boek waar je veel kan uithalen. En dat is belangrijk.
    En is het even moeilijk om die rust te vinden bekijk dat het probleem van je onrust. ๐Ÿ™โค

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s