De ontembare vrouw

Zoals ik in mijn vorig blog schreef ontdekte ik via allerlei workshops een wilde, avontuurlijke oerkracht in mij die ik niet kan uiten in het dagdagelijkse leven. Gewoonweg omdat we in een andere tijd leven. Toen ik op het idee kwam om een boek te schrijven over Mag Mor, een elfenland dat enkel bestond in mijn hoofd, creërde ik het hoofdpersonnage Isa. Ik merkte al snel dat ik deze eigenschappen van mezelf projecteerde op haar, waardoor het schrijven van het boek “Isa en Jack en de verdwenen sterrobijn” bevrijdend werkte voor mij. Door het schrijven van het boek kon ik een aspect van mezelf tot leven wekken.

Ik begon na te denken. Waarom kan ik deze eigenschappen niet uiten in mijn dagdagelijks leven? Ik ging op zoek naar antwoorden. Nu, meer dan ooit, bestrijden vrouwen de beperkende ideeën over hoe je je als vrouw dient te gedragen, welke waarden je moet belichamen en hoe je eruit moet zien. Meer dan ooit eisen we op, dagen we uit, vechten we aan. Wij vrouwen zijn verzorgers, dat is wat al eeuwenlang van ons verwacht wordt. Maar wat met moeders die geen persoonlijke voldoening meer hebben of geen dromen meer kunnen najagen? De eeuwenlange blik op vrouwelijkheid, het inperken van wat precies mocht en kon zijn, heeft zijn sporen nagelaten. Het gevoel dat we er op de eerste plaats voor andere moeten zijn, voordat we iets voor onszelf opeisen, en aan het schuldgevoel dat we voelen als we dat wel doen. Als we ons als vrouw niet ten volle kunnen ontplooien krijgen we een gevoel van gemis, omdat we ons niet ten volle hebben kunnen ontplooien. Het zit nog steeds in ons onderbewustzijn en dat van mannen, het zit diep verankerd in onze cultuur en niet te vergeten religies. Hoe vrouwen zichzelf en hun mogelijkheden zien is voor een groot deel ingegeven door verhalen van het patriarchaat.

 Het raakt me als ik zie hoe de meeste moeders en grootmoeders daaronder hebben geleden. Het mooie is dat er een ander bewustzijn is ontstaan bij de hedendaagse vrouwen en dat vrouwen meer dan ooit opkomen voor zichzelf om ook andere rollen op te nemen zodat ze zich persoonlijk kunnen ontwikkelen. Vijf jaar geleden werd ik single mama. De afgelopen jaren waren niet de makkelijkste jaren van mijn leven. Maar door de liefde die ik voelde voor mijn zoon sloeg ik mij er doorheen. Nu kijk ik dankbaar terug naar deze periode omdat ik een enorme weg heb afgelegd naar persoonlijke groei. De tijd liet me zien hoe het mogelijk was om anders te zijn, dat het in mijn geval misschien wenselijk was om een tijdje te leven zonder partner. Het bood me de ruimte om, op mijn eigen manier te weigeren me aan te passen als dat tegen mijn eigen natuur indruiste, om bewegingsvrijheid te zoeken naar wie ik was en wat ik verlangde in mijn leven.

Als single moeder kwam ik tot het bewustzijn dat er eeuwenlang toch vrouwen moeten geweest zijn die wilden opkomen voor zichzelf. Had ik honderd jaar geleden in deze omstandigheden geleefd dan was ik waarschijnlijk al snel bestempeld zijn geweest als “de rare” . Het wekte mijn interesse, en al snel ging ik op zoek naar literatuur over deze thema’s. Ik merkte op dat deze vrouwen werden gezien als lastig, hysterisch, krankzinnig, onvrouwelijk of ze werden bestempeld als heks omdat ze niet in de mal paste. Ik ben veel gaan lezen over heksenachtervolging in de 17e eeuw en kreeg het idee om ook daar een boek over te schrijven. Al bijna twee jaar ben ik bezig met opzoekingswerk over heksen in de 17e eeuw en de wicca -stroming nu, dat in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten een erkende godsdienst is. Ik heb het verlangen om een young adult fantasyboek te schrijven waarin ik deze thema’s verweef, maar het vraagt veel tijd en het boek zal nog even op zich laten wachten.

Zoals ik al zei in mijn boek “Isa en Jack en de verdwenen sterrobijn” laat ik mijn wilde natuur, die speels en onderzoekend is naar boven komen door Isa tot leven te brengen. Vrouwen hoeven niet sterker te worden, dat zijn we al van nature. Wat er nodig is, is om ons ware zelf en onze kwaliteiten als krachtig te gaan beschouwen, los van hoe een door mannelijke waarden gedomineerde samenleving dat ziet.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s